ΕΣΠΑ 2014-2020

Ατομική ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι η σχέση συνεργασίας μεταξύ ενός ειδικά εκπαιδευμένου επαγγελματία ψυχικής υγείας και ενός θεραπευόμενου, που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του τελευταίου και την αύξηση της ικανοποίησης που αντλεί από τη ζωή του.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορούν να διακινήσουν έναν άνθρωπο να αναζητήσει, κάποια στιγμή στη ζωή του, τη συνεργασία ενός ψυχολόγου.

Κάποιοι καταλήγουν σε αυτή την απόφαση προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά κάποιο πρόβλημα που τους επιβαρύνει σημαντικά στην καθημερινότητα τους και νιώθουν  ότι, παρά τις προσπάθειες τους, δεν έχουν καταφέρει να το διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να απευθυνθούν σε έναν ψυχολόγο, γιατί θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να εξελιχθούν, αξιοποιώντας στο μέγιστο το δυναμικό τους.

Υπάρχουν τέλος και ορισμένα άτομα, που παροτρύνονται από οικεία τους πρόσωπα να κάνουν μια τέτοια επιλογή, ενώ  τα ίδια δεν είχαν συνειδητοποιήσει πρωτύτερα ότι είχαν αυτή την ανάγκη.

Όποιος και αν είναι ο λόγος ή η αφορμή πίσω από μια τέτοια απόφαση, ένα σημαντικό πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία είναι να θέσετε κάποιους  στόχους.

Μπορείτε ν’ αναρωτηθείτε:  «Πώς θα ήθελα να είμαι διαφορετικός-ή μέχρι το τέλος της θεραπείας;»

Σκεφτείτε συγκεκριμένα ποιες αλλαγές θα θέλετε να κάνετε σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, στις σχέσεις σας με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους σας και άλλα σημαντικά σας πρόσωπα. Προσδιορίστε τι συμπτώματα μπορεί να έχετε και να σας προκαλούν ενόχληση, τα οποία θέλετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε (π.χ. άγχος, θλίψη, δυσκολίες στον ύπνο, σωματικές ενοχλήσεις κ.λπ.). Σκεφτείτε ακόμη άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν καλυτερεύσουν τη ζωή σας, όπως η απώλεια βάρους, η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης,  η μείωση επιβαρυντικών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ, εθισμός στο διαδίκτυο), η εκμάθηση νέων διαπροσωπικών δεξιοτήτων, η ανάπτυξη διεκδικητικότητας ή δεξιοτήτων οργάνωσης χρόνου.  Από κοινού  μπορούμε να αξιολογήσουμε  και να τελειοποιήσουμε αυτούς τους στόχους και να καθορίσουμε ποιους από αυτούς  θα μπορούσατε να επιδιώξετε  μόνοι σας και ποιους μπορούμε να τους επιδιώξουμε μαζί μέσα στη θεραπεία.

Αναφορικά με τη  θεραπεία, αυτή  μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (λίγες μόνο συνεδρίες) και να εστιάζει στην επίλυση πιο άμεσων θεμάτων ή πιο μακροχρόνια (μήνες ή χρόνια), κατά την οποία επικεντρωνόμαστε σε βαθύτερα και πιο περίπλοκα ζητήματα. Κατά μέσο όρο, κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 50 λεπτά και στα αρχικά στάδια πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση.

Οι στόχοι της θεραπείας, καθώς και ο καθορισμός της συχνότητας και της διάρκειας της είναι κάτι που θα συναποφασίσουμε και θα αποτυπώσουμε  στο θεραπευτικό μας πλάνο.

Κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό…

Η εμπιστευτικότητα και ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε ατόμου αποτελεί βασική απαίτηση κάθε ψυχοθεραπείας και συνιστά προσωπική μου δέσμευση.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων ΨυχολόγωνΜέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων
Η ιστοσελίδα πληροί τις προϋποθέσεις W3C (προσβασιμότητα επιπέδου ΑΑ) για πρόσβαση από άτομα ΑμεΑ
ΕΣΠΑ 2014-2020
Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Α’ Κύκλος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)»,ΕΣΠΑ 2014-2020
© Copyright 2018 - Ελευθερία Πατακάκη - Created by MAKEITREAL