ΕΣΠΑ 2014-2020

Θεραπεία Ζεύγους

Με την πάροδο του χρόνου και τον περιορισμό της εξιδανίκευσης που είναι συνυφασμένη με τον έρωτα, πολλά  ζευγάρια αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση.

Οι προηγούμενες εμπειρίες τους, τα πρότυπα σχέσεων που έχουν διαμορφώσει στο πλαίσιο της πατρικής τους οικογένειας, οι διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες τους, σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας, εργασιακά ή οικονομικά προβλήματα,  τους οδηγούν σε αδιέξοδα. Ως εκ τούτου, οι σύντροφοι, είτε αποσύρονται συναισθηματικά λόγω των διαφορών που ανακύπτουν και  περιορίζουν την επένδυση τους στη σχέση, είτε  έχουν συχνές συγκρούσεις, που επιφέρουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη φθορά και συνακόλουθη δυσφορία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία ζεύγους συνιστά μια εξαιρετική διέξοδο, προκειμένου το ζευγάρι να καταφέρει να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η θεραπεία ζεύγους είναι μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία, στην οποία οι σύντροφοι συναντιούνται με έναν θεραπευτή προκειμένου να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της σχέσης τους, καθώς και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από αυτές. Ο θεραπευτής, ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εκφραστούν επιδεικνύοντας σεβασμό και αντικειμενικότητα. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στο κάθε μέλος να κατανοήσει καλύτερα την οπτική του συντρόφου του, αλλά και τον εαυτό του και να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με φαύλους κύκλους αλληλεπίδρασης στους οποίους μπορεί να εγκλωβίζονται. Εφόσον ανιχνευτούν συγκεκριμένα μοτίβα δυσλειτουργικής αλληλεπίδρασης, που αποτελούν πηγή δυσφορίας για το ζευγάρι, οι σύντροφοι μαθαίνουν πώς να τα αντικαταστήσουν με νέους, πιο θετικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας και σύνδεσης.

  • Πιο συγκεκριμένα, στόχοι της θεραπείας ζευγαριού μπορούν να είναι:
  • ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης
  • η βελτίωση της επικοινωνίας
  • η καλλιέργεια της συναισθηματικής ενημερότητας και εγγύτητας
  • η προαγωγή της αυτογνωσίας κάθε μέλους
  • η ανάπτυξη ενός πιο τρυφερού συναισθηματικού δεσμού
  • η απόκτηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Παρακάτω περιγράφονται οι δύο βασικές δυναμικές που αναπτύσσονται μεταξύ συντρόφων, που η σχέση τους δυσλειτουργεί. Ορισμένα ζευγάρια μπορεί να εμφανίζουν στοιχεία και των δύο κατηγοριών ή να μεταβαίνουν από τη μια δυναμική στην άλλη σε διαφορετικές φάσεις στη σχέση τους.

Το συναισθηματικά απομακρυσμένο ζευγάρι

Σε αυτή τη δυναμική, το ζευγάρι καταφέρνει να λειτουργεί φιλικά σε επιφανειακό επίπεδο. Έχει αναπτύξει πολλούς λειτουργικούς τρόπους αλληλεπίδρασης και δεν εκδηλώνει έντονες συναισθηματικές αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, σε βαθύτερο επίπεδο οι σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται συναισθηματικά ή σεξουαλικά αποσυνδεδεμένοι. Συχνά είναι υπερβολικά απορροφημένοι από τη δουλειά τους, τα παιδιά ή άλλες υποχρεώσεις και αμελούν να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο. Δε βγαίνουν πια ραντεβού, δεν συνηθίζουν να πέφτουν για ύπνο μαζί και δεν κάνουν συχνά έρωτα. Ωστόσο, ακόμη και όταν είναι μαζί, τείνουν να ασχολούνται με παράλληλες δραστηριότητες, να συνομιλούν στο τηλέφωνο και να μην επικοινωνούν ουσιαστικά. Εδώ αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι παράλληλες δραστηριότητες δεν είναι κατ’ ανάγκη προβληματικές. Το πρόβλημα αναδύεται όταν οι σύντροφοι επιμένουν να μη μοιράζονται βαθύτερες σκέψεις, επιθυμίες, συναισθήματα, σημαντικές στιγμές τους ή στόχους τους αναφορικά με το μέλλον. Το γεγονός αυτό τους αποξενώνει. Στα περισσότερα ζευγάρια που κυριαρχεί αυτή η δυναμική, επικρατεί ένα αίσθημα μοναξιάς και οι αλληλεπιδράσεις τους έχουν κυρίως διαδικαστικό  και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα.

Το ζευγάρι με τις έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις

Σε αυτή τη δυναμική, κυριαρχούν οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ των συντρόφων.  Αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια ήρεμα διαστήματα, χωρίς εμφανείς αντιπαραθέσεις, πάντα υπάρχει λανθάνουσα  ένταση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση, ακόμη και για φαινομενικά ασήμαντες αφορμές. Οι συγκρούσεις αυτές  χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη, επικριτική και σαρκαστική διάθεση και αμοιβαία υποτιμητικά σχόλια που αφορούν στο χαρακτήρα του άλλου ατόμου και όχι τη μεμονωμένη συμπεριφορά του. Ο κάθε σύντροφος τείνει να έχει μια γενικευμένη αντίληψη του άλλου ως ψυχρού, αδιάφορου, επιθετικού ή εγωιστή και να λειτουργεί προκατειλημμένα απέναντι του.  Συχνά, μετά από μια διαφωνία, οι σύντροφοι μπορεί να αποσύρονται εντελώς συναισθηματικά, να μη μιλούν μεταξύ τους ή να συμπεριφέρονται με παθητικό-επιθετικό τρόπο. Σε ένα τέτοιου τύπου  ζευγάρι, επικρατεί η έλλειψη έκφρασης θετικών συναισθημάτων και οι σύντροφοι συχνά νιώθουν παρεξηγημένοι, υποτιμημένοι αδικημένοι και μη αγαπητοί.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων ΨυχολόγωνΜέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων
Η ιστοσελίδα πληροί τις προϋποθέσεις W3C (προσβασιμότητα επιπέδου ΑΑ) για πρόσβαση από άτομα ΑμεΑ
ΕΣΠΑ 2014-2020
Το παρόν συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Α’ Κύκλος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)»,ΕΣΠΑ 2014-2020
© Copyright 2018 - Ελευθερία Πατακάκη - Created by MAKEITREAL